· ОУП
Стрелча отбелязва за 44-ти път своя празник
събота 27 юли 2013 - 18:19:30

Празникът на Стрелча  тази година започна с изпълнение на Духовия оркестър. Традицията бе възстановена след 35- годишно прекъсване. Инструментите и специално изработените ризи на музикантите са осигурени от кмета на общината Иван Евстатиев.


duhov_orkestyr.jpg„Стрелча е малък, но красив град. Ние се гордеем с древната му и славна история, с розовите градини, с минералните извори, чистият планински въздух, с невероятните мегалитни скални образования. Най- голямото ни богатство обаче са хората- силни, смели, работливи. Честит празник на всички!”, поздрави присъстващите кметът на общината Иван Евстатиев.

На Празника на Стрелча Кметът на общината Иван Евстатиев спази традицията и връчи грамоти и награди на най- младия и най- възрастния жител- Радостина Макавеева /родена на 25 юли 2013г./ и Стойна Динчева /родена на 27 януари 1919 г./.

str_deca_novorodeni.jpgПо предложение на кмета Иван Евстатиев с решение  на Общинския съвет бе приет Правилник  за отпускане на финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете в общината. На празника на града петнадесет деца получиха еднократната финансова помощ. Те са родени от началото на тази година- 9 момиченца и 6 момченца. До момента общината е изплатила 15 500 лева.

Наградени бяха и победителите от турнирите по шах и тенис на маса.

През тази година Общинска администрация- Стрелча организира за първи път кулинарна изложба- базар на балканска и славянска кухня. В инициативата се включиха ръководството и персонала на Обединено детско заведение „Д-р Стайко Стайков”, Домашен социален патронаж, самодейните състstr_detska_ploshtadka.jpgави при читалищата от общината.

Пред Градската Минерална баня бе открита и обновена детска площадка, която разполага с нови детски съоръжения, дарени от фондация „Тексим- Георги Найденов”- гр. София.

За детските усмивки и настроение се погрижи актрисата Ива Великова- Андонова.

В празника участие взеха и самодейните  състави на община Стрелча при  народните читалища в селата Дюлево, Блатница, Смилец и Свобода.

На тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча със званието „Носител на почетния знак на община Стрела” бe удостоен Яко Бойчев Яков за принос в развитието на литературно- историческото, iako_boichev.jpgкраеведското и музейното дело в Стрелча.

В Исторически музей- Стрелча бе открита фотодокументална изложба, която представя  новата и най- новата история на града. Акценти в експозицията са църковното, музейното, просветното дело и читалищната дейност. Представени са участието на стрелчани в революционните борби на българския народ и участието им във войните.

Открита бе и изложба  от творби, създадени по време на традиционния пленер по повод Празника на града- 27- ми юли. Инициативата е традиционна и е съпътстващо мероприятие.

В пленера взеха участие художници, членове на СБХ от Пловдив и Пазарджик: Стефан Стоянов Лютов, Трепка Димитрова Петкова – наградена от община Стрелча студентка от майската студентска изложба в Пазарджик, Нейчо Господинов Дойчев и Снежана Минчева Фурнаджиева

Мото на пленера:  Стрелча - древна, млада,благодатна.

Жителите и гостите  на Стрелча имаха възможността да се насладят на изпълненията на Берковската духова музика и Гуна Иванова.

Празникът завърши с илюминации.

-------------------------------------------
Яко Бойчев Яков е роден  в Стрелча през 1942 г. Тук завършва начално, основно и средно образование. Завършва специалността Българска филология в СУ”Климент Охридски”. През 1969-70 г. специализира в университета със стипендия на името на първия ректор академик Александър Теодоров-Балан.

Работил е като редактор във в. „Оборище”- Панагюрище, хоноруван преподавател в Института за чуждестранни студенти - София, учител по български език и литература в Стрелча и Пазарджик, работил е като секретар и заместник председател на Общинския съвет за култура и като секретар на община Стрелча. Яко Бойчев е удостоен като учител с първи клас квалификация.

Член е на Съюза на българските писатели от 2002 г. Награждаван е с орден „Кирил и Методий”, с юбилейни медали и почетни значки за заслуги. Печатал е в редица вестници, списания и сборници.Има над 400 публикации. Литератор по образование и душевна нагласа Яко Бойчев твори предимно в областта на художествено-документалната проза, хумора, литературната история и критика, публицистика и езикознание.Той е изтъкнат краевед и има голям принос за изучаването и съхранението на културно-историческото наследство на град Стрелча.


 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.