http://strelcha.bg/index.php
 
Стрелча отбеляза 140 години от Освобождението
събота 13 януари 2018 - 16:14:38

140-та годишнина от Освобождението на Стрелча бе отбелязано с тържествено честване, водосвет на площад „Дружба“ и научна кръгла маса на тема: „Стрелча – непобедена в Априлското въстание. Дейността на Стрелешката чета и Освобождението на Централното Средногорие 1877-1878 г.“ с научен ръководител стрелчанинът проф. д-р Веселин Бояджиев от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тази годишнина е повод да отдадем почитта си към героите! Тези хора са светци. Те са онези великани в историята, за които Мильо Балтов е казал: „Веднъж за всякога, прежалили всичко мило, и живота даже”, каза в приветственото си слово кметът на Стрелча Стойно Чачов.Акцент в научния форум бе темата за мълчанието на историографията за участието на Стрелча в Априлското въстание и дейността на стрелешката чета. Всъщност четата е единственото по рода си въоръжено формирование, което продължава делото на априлци до идването на руските войски в Стрелча. С научни доклади и съобщения, кръглата маса уважиха проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Тодор Мишев от СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , доц. д-р Атанас Шопов от Исторически музей – Панагюрище, д-р Катя Бенчева , д-р Иван Иванов – Музей „Луканова къща“ – Пирдоп, Светла Мухова от Дирекция музеи – Копривщица, Надя Романкова от Исторически музей – Стрелча и Яко Бойчев – краевед. Гости на форума бяха и доц.д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция „Архиви” , г-н Борис Хаджийски – председател на Управителния съвет на Сдружение „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ” и директор на РИМ – Пазарджик.

Акцент в тържественото честване бе и подготовката и издаването на забележителния и най-раннен летопис за Априлската епопея, този на Мильо Тодоров Балтов – „Приказница за българското въстание в 1876-та година в село Стрелча”. Това стана възможно благодарение на усилията на музейните работници – директорът Андон Божков и уредникът – Надя Романкова, както и с финансовата подкрепа на наследниците на Мильо Балтов – проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” - София , Петко и Евстати Балтови, Стефанка, Стефан и Беата Цоневи.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.