http://strelcha.bg/index.php
 
С поредица инициативи Стрелча отбеляза 142 години от Априлското въстание
петък 20 април 2018 - 18:17:30


Стрелча днес тържествено отбеляза с редица инициативи 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Старт на инициативите бе даден на 19-ти април 2018 г. по нетрадиционен начин – чрез декорация с балони с цветовете на 

националния трикольор на дърво пред сградата на общинска администрация. Идеята на общинска администрация бе реализирана от учениците от клубовете „Родолюбец” и „Млад спасител” с ръководители Радка Иванова и Стойна Караджова. С нестандартната си проява, възпитаниците на НУ „Паисий Хилендарски“ показаха силния патриотичен заряд, който им носят часовете им по проекта “Обединени от знанието”. 


 

Историческата годишнина от саможертвеното събитие бе отбелязана и със заупокойна панихида в храм-паметника „Св. Архангел Михаил“ за загиналите стрелчани - участници в Априлската епопея. 
 
 
 

Пред паметната плоча на северната стена на храма бяха поднесени цветя от община администрация и общински съвет – Стрелча. Малко по-късно в Историческия музей бе открита изложбата „Приказница за българското въстание в 1876 г. в с. Стрелча”, по едноименния летопис на Мильо Балтов. 
 
 
 
 
  
 


Делото на героите от Априлското въстание бе почетено и с организирания от община Стрелча и МКБППМН туристически поход „По стъпките на априлци” до местността Оборище за учениците от V и VI клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий”.
 


str20180420d.jpg


изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.