· ОУП
Стрелча отбеляза 90 години от Септемврийското въстание
вторник 24 септември 2013 - 10:13:23

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на септемврийци в Стрелча и почетен караул от Специализирания ученически батальон „Васил Левски” бе дадено начало на честването. Стрелчани отбелязаха и 105 години от обявяването на Независимостта на България.
Залата на Младежкия център събра членове на Българския антифашистки съюз- Стрелча, жители и гости.

90sept_1.jpg „Преди 40 г., по инициатива на  Евстатий Евстатиев /Зеленгоро/ авторите, заедно с живите участници във въстанието участвахме в среща. На нея бяха записани лично спомените им, използвахме и архивни документи. Всичко това е събрано в книга”, каза пред присъстващите Яко Бойчев.
Той припомни историческите събития, станали преди 90 години. Събитията от 1923- та година са събрани и описани подробно в книгата „Стрелча в септемврийското въстание 1923”, издадена през 1973г. по повод 50- годишнината от въстанието. Нейни автори са Яко Бойчев  и Стойко Мелин.
В залата на Младежкия център присъстващите чуха рецитал, посветен на Септемврийското въстание,  изпълнения на Хора към Пенсионерски клуб с ръководител Елена Милева, както и изпълнения на народната певица Стоянка Каравелова в съпровод на Николай Иванов.


90sept.jpg

изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.