· ОУП
Стрелча отбеляза Деня на народните будители
петък 01 ноември 2013 - 19:45:18

„Днес ние отбелязваме един уникален по своя характер празник, който пряко се свързва с историческата памет, но и с настоящето. Наред с имената на Паисий, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев ние с гордост можем да отбележим и имената на стрелчани - поп Асен, Продан Граматик, архиепископ Рафаил Попов, хаджи поп Евстатий поп Проданов, Димитър поп Стайков и много други преди Освобождението.СтрелчаОще през Средновековието Стрелча  е духовно средище и доказателство  за това са останките и сведенията за църкви и манастири. В условията  на робството българският дух  се запазва чрез просветната и  книжовна дейност на средногорската школа, в която влизат Стрелча, Панагюрище, Пирдоп и Копривщица.

Днес в различните книгохранилища се съхраняват немалък брой средногорски ръкописи, сред които няма съмнение, че една значителна част са създадени в Стрелча – „Сборник от жития” на поп Георги, приписките на поп Асен, „Исторически чтения” на Бойчо поп Хаджиев и др. Стрелча остава важно средище на книжовно-просветен живот до самото Освобождение. Делото на просвещението не прекъсва и сред населението като център за това е  килийното училище. През 1844 г. се извършва прелом в образованието като в Стрелча се открива светско училище, едно от първите за страната. В първите години са учителствали местните учители от килийното училище – Добри Проданов, хаджи Евстати Проданов, а през 1848 г. учител в Стрелча идва Дякон Поликарп Чуклев. След него по препоръка на Найден Геров учител става високо просветеният за времето си Христо Г. Данов, за когото стрелчани пазят най-мили спомени.  Наред с децата любимият учител е учил на четмо и писмо и техните родители.”, подчерта в словото си Кмета на община Стрелча Иван Евстатиев.

Пред паметника на Васил Левски ученици от НУ „Паисий Хилендарски” изнсоха поетичен рецитал по повод празника. В честването се включиха ученици и учители от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, общински съветници, общинска администрация, жители на града. С почит към будителите бяха поднесени венци и цветя.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.