· ОУП
НА 1-ВИ ЯНУАРИ АВТЕНТИЧЕН ОБИЧАЙ ОТ СТРЕЛЧА – „НАРИЧАНЕ НА КИТКИ”
четвъртък 02 януари 2014 - 10:33:00

„Нашите, българските традиции ни дават да разберем простите истини, че човекът, това е отечеството, рода, обичаите, семейството и родната земя, и че ако имаш нерешими въпроси, просто трябва да е обърнеш към традициите и историята си, за да намериш най-верните отговори. Ние сме длъжни да  съхраним хилядолетната ни история, вплетена в българските обичаи, за поколенията. Стрелчанският край се слави с богата обредност. Един от тези типични обичаи е „Наричане на китки” в първия ден от новата година.”, каза кметът Иван Евстатиев. Той поздрави за упоритостта и последователността хората, които в първия ден от новата година по традиция пресъздадоха обичая.

020114_1.jpgОбичаят „Наричане на китки” се прави на Васильовден- 1-ви януари по традиция на площада в гр. Стрелча. Той бе изпълнен от жени и мъже от клуба на пенсионера в града.
Според обичая вечерта срещу Васильовден е голям Бъдни вечер- Нова година. Постите са минали и може вече да се ядат блажни ястия, кади се с тамян. Отправя се молитва за здраве и берекет. Домакините правят баница с късмети. На другия ден се ходи на „Честито” у Васильовците.
Вечерта срещу Нова година, момите и ергените поставят свои пръстени и китки в котлето с вода, което е украсено с цветя, пуканки, пръчки от дрян. На другия ден го отнасят на хорото. Жена го взема и се качва на по-високо място, така че всички да я виждат. Започва обреда „Наричане на китки”. В него се влага хумор и добри благопожелания.
Чия е тази китка – започва жената - да стане инженер!
Чий е този пръстен? – сред осили и бодили да живее, но да е щастлив и по цял ден да се смее!  
Чия е тази китка – да стане депутат.
Чия е тази китка – на книга да се учи и много да сполучи.
Момата, която си познае китката отива и си я взема. Наричането продължава:
Чий е този пръстен – да народи едно хоро деца със златни ръце и златни сърца….и т.н.
По традиция празникът завърши с хоро.

Броени часове преди това, на площад „Дружба” в гр. Стрелча кметът Иван Евстатиев поздрави хората, събрали се да посрещнат 2014-та година.
“Изминаващата година ни постави пред много изпитания, но с гордост можем да кажем, че успяхме да направим реалност планираните проекти, за да превърнем община Стрелча в още по- привлекателно кътче за живеене и инвестиции.
Нека в душите ни има повече добро, което да съхраним през идващата година! Пожелавам Ви повече оптимизъм и вяра. Желая Ви успешна, мирна, щастлива и богата Нова година! Бъдете здрави и честити!”, каза минути преди настъпването на 2014-та година Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.
Новогодишният концерт започна в 22.30 часа с изпълненията на Николай Учкунов. Новата 2014- та година бе посрещната с празнични илюминации. За присъстващите на площада бе осигурена почерпка.


изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.