· ОУП
С благодарствен молебен започнаха тържествата в Стрелча за 146-та годишнина от избухването на Априлското въстание
сряда 20 април 2022 - 16:23:43

Тържества в Стрелча
В Стрелча тържествата за 146-та годишнина от избухването на Априлското въстание в  започнаха на 20 април с отслужване на благодарствен молебен от свещеник Стоян Стоянов в храм „Свети Архангел Михаил“.

Кулминацията на днешното честване бе освещаването на възстановения бюст-паметник на стрелчанския революционер Иван Ангелов Балтов. С помощта на дарителите Фондация „Лъчезар Цоцорков“, професор д-р Асен Балтов, Анета Балтова, Петко Балтов и инж. Петър Гуджев, Общинска администрация възстанови скандално откраднатия през 90-те години на миналия век бюст на героя от Априлското въстание, като изработката му бе възложена на перспективния млад скулптор, родом от Стрелча – Иван Карапенчев.
В присъствието на ученици и учители от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, дарители, служители на Общинска администрация, много граждани и гости на града, заместник-кметът Васил Кацаров произнесе слово за приноса на Иван Балтов и стрелчани за събитията от Април 1876 г., а авторът – Иван Карапенчев не скри гордостта си, че е стрелчанин.
Г-жа Иванка Илиева - председателят на Общински съвет – Стрелча и г-жа Ирина Ботева – изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род“ и представител на фондация „Лъчезар Цоцорков“, тържествено прерязаха лентата за откриване на новия бюст-паметник.
Водосвет за освещаване отслужи свещеник Стоян Стоянов.
Венци и цветя бяха поднесени от Общинска администрация, Общински съвет, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, НЧ Просвещение-1871“, Фондация „Лъчезар Цоцорков“, клуб „Млад спасител“ към началното училище, Общинската организация на Български антифашистки съюз и граждани.
В знак на признателност към априлци и националните герои по-рано бяха поднесени цветя пред паметниците на Панайот Волов, Христо Ботев и Васил Левски.
Тържествата ще продължат на 30 април с официална церемония и спектакъл възстановка на априлските събития – „Смърт или свобода“.

Тържества в СтрелчаТържества в СтрелчаТържества в СтрелчаТържества в СтрелчаТържества в Стрелчаизглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.