· ОУП
Още една успешна премиера в историята си отбеляза самодейният театрален състав към НЧ „Просвещение-1871“ - Стрелча
четвъртък 30 юни 2022 - 10:43:28

МАМУТ
При изключително силен зрителски интерес на 28 юни се състоя премиерата на постановката „Мамут“ от именития драматург Станислав Стратиев, интригуващо представена от самодейния театрален състав към Народно читалище „Просвещение-1871“ в Стрелча.

След двегодишната социална изолация самодейният театър се завърна на сцената  със смело заглавие и актуална тематика.
Постановката е подготвена  и поставена с финансиране от Национален фонд култура  към Министерството на културата, дофинансирана с местни и дарителски средства на читалището и с подкрепата на Община Стрелча. В  условията на икономическа и духовна криза читалищната театрална трупа представи забележително културно събитие.  Самата реализация на сложната драматургия бе предизвикателство и заслужен успех за режисьора Иво Русев и любителския колектив в състав Цветанка Няголова, Енчо Божков, Стойка Панова, Ильо Ильов, Станислава Станева, Иван Маджаров, Илия Илиев, Румяна Колева и Йорданка Гунчева и осъществилите озвучаването и осветлението Стоянка Панова и Аника Тодорова.
Всеки от участниците в представлението успя да изгради въздействащ образ на героя си, а моралните послания на тази рядко поставена пиеса достигнаха до изключително подготвената и взискателна публика на Стрелча.
Поздравления към всички, реализирали постановката „Мамут“  отправиха кметът на общината инж. Георги Павлов, председателят на Общинския съвет Иванка Илиева, ръководителят на Регионалния експертно-информационен център „Читалища“ – Пазарджик инж. Радка Енчева-Кочева, директорите на СУ „Св. Св. Кирил и Методи“ и ДГ „Д-р Стайко Стайков“ Ганчо Грозев и Пенка Филипова, съставът на Певческа група „Стрелица“, а невероятната стрелчанска публика не спести бурните си аплодисменти.
В поздрава си инж. Павлов подчерта, че силната театрална традиция, поддържана от любителския състав и публиката формират яркия облик на местната култура.
Съхранението на читалищната трупа е забележително постижение (на фона на само трите действащи на територията на областта), както на колектива на НЧ „Просвещени-1871“ под ръководството на Мариана Няголова , така и на самодейците, за които театърът е магия, любов и съдба. Немаловажна е  ролята на Община Стрелча и подкрепата на дарители като Иван Радев.
Традицията на театралната самодейност датира от създаването на читалището от 1871 г., а високото ниво на представяне на трупите се свързва с работата на професионалистите Иван Попов и Добри Дундаров от тридесетте години на XX век, Иван Танев, Антон Демерджиев, а в последните 25 години с осезателното присъствие на Иво Русев.
Две отколешни традиции бяха спазени и през този сезон – участието на ученичката от гимназията Стойка Панова и дебютът на Румяна Колева.
 
МАМУТ
 
МАМУТ
 
МАМУТ
 
МАМУТ
 
mamut_str2022v.jpg
natsionalen_fond_kultura_logo.jpg
 
 
 Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.