+ A | - a | A
· ОУП
Община Стрелча с впечатляващи екологични инициативи и резултати в навечерието на Деня на Земята – 22 април
сряда 24 април 2024 - 11:33:39

награди от община стрелча и екопак
 
И през тази година Община Стрелча стартира поредица от екологични инициативи, активно подкрепени от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“ и ДГ „Д-р Стайко Стайков“.

Още през месец февруари бе обявена съвместната кампания с Екопак България под патронажа на кмета инж. Георги Павлов - „Градска рециклиада, Екокино“ с мото „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спечели кино на открито!“
Целта на кампанията, която обхваща периода февруари – юли 2024 г. е събираемостта  на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината от разделното им изхвърляне чрез трицветните контейнери и общоградски инициативи да бъде увеличена със 70% спрямо същия период на миналата година. Наградата е безплатна прожекция на филми за гражданите на общината на открито.
Заради ефективната си екологична политика, която активно обхваща и учебните заведения, община Стрелча е сред 9-те общини, за които е предназначена инициативата на Екопак.
В навечерието на Деня на Земята – 22 април резултатът е  общо 1 930 кг и е повече от събраните количества на пластмасови бутилки и метални опаковки през същия период на изминалата година.
Освен за ежедневното разделно изхвърляне в масово разпространените контейнери, кметът на общината инж. Георги Павлов изрази голямата си благодарност и за проведените в петък – 19 април състезания в двете училища и детската градина, които бяха част от кампанията „Градска рециклиада, Екокино“ -  естествено продължение  на провежданата  в предходните две години кампания „Екоклас“.
 
участници в събирането на кенчета и пласмаса
 
В общото класиране безспорни победители с 861,45 кг събрани отпадъци са учениците от  НУ „Паисий Хилендарски“, следвани от възпитаниците на ДГ „Д-р Стайко Стайков“ с 466,75 кг и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с 103,35 кг.
За учениците от  НУ „Паисий Хилендарски“ състезанието от 19-ти април е второ подобно. На 22 март   те се включиха в организираната от Лайънс клуб- Панагюрище и Екопак инициатива, в която успешно защитиха името си на екологично училище и предадоха половин тон пластмасови бутилки и кенчета.
Класовете-победители от двете училища от инициативата по повод Деня на земята несъмнено получиха и награди. За първите места, завоювани от VII-ми “б“ клас и IV-тите класове бяха осигурени купи, грамоти и екскурзия до Исторически музей - Панагюрище.
Вторите места, отредени на VI-ти клас и  III- тите класове, както и третите места, заети от  V-ти клас и I-вите класове получиха топки за баскетбол, волейбол и футбол.
Най-малките участници и победители от ДГ „Д-р Стайко Стайков“ - III-та група „Бухалчета“  получиха купа, грамота, рециклиращо камионче, топка и други играчки а вторите - IV-та група „Слънчо“ –грамота, топка и други играчки.
На училищата  бяха предоставени цветни  кошчета  за разделно събиране на отпадъците.
Кампанията със състезателен характер продължава до месец юли. За резултатите се отчитат всички количества, събрани от състезания и инициативи през периода, пунктове за събиране, организирани от Община Стрелча, както и тези, събрани през системата от контейнери за разделно събиране на Екопак България.
 
участици в иниацитивата на екопак и община стрелча
 
 
 
 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.