+ A | - a | A
· ОУП
Признателна Стрелча се поклони пред саможертвата на Априлци в деня на 148-та годишнина от Априлското въстание
сряда 24 април 2024 - 15:06:53

поклонение пред паметника на волов
 
На 20 април 2024 г. Стрелча тържествено отбеляза 148-та годишнина от избухването на Априлското въстание. 
В тържественото си слово кметът инж. Георги Павлов заяви, че ако не беше саможертвата на Средногорието нямаше да има България.  Като отбеляза приноса на стрелчани за свободата  градоначалникът  подчерта, че историографията е в дълг на Стрелча, въпреки нейната стратегическа и саможертвена роля в кървавите събития на април 1876-та. ,,За щастие ние носим частица от непримиримостта на стрелчанските герои и безотказно ще "въставаме" срещу несправедливостта и премълчаванията в историографията", емоционално завърши речта си инж. Павлов.

От името на гостите на тържеството - народните представители от 49-то Народно събрание Стефан Мирев, Стоян Таслаков и Христо Проданов, заместник областният управител Стефан Димитров, почетните граждани на Община Стрелча инж. Иван Чолаков  и инж. Иван Караиванов, началника на РУ на МВР Панагюрище Николай Барбалов, изпълнителните директори на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева и  МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” Лучко Македонски, приветствие към жителите и гостите на Стрелча поднесе областният управител на област Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова.
 
гости на стрелча за тържественото отбелязване от годишнината от априлското въстание
 
Свободния дух и дързостта на стрелчани оживяха в най-добрата и въздействаща възстановка за Априлското въстание "Смърт или свобода -1876" с автори Мариана Няголова и Енчо Божков, реализирана от учители и ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Начално училище „Паисий Хилендарски“, самодейните състави от Народно читалище „Просвещение 1871” – Певческа група „Стрелица“, музикално сдружение „Бащино огнище“, певческа група  „Родолюбци“, певческа група „Роден край“, както и клубове на национално дружество „Традиция” от  градовете  Копривщица, Хисаря, Съединение и Нова Загора.
 
гала спектакъл възстановка за Априлското въстание Смърт или свобода -1876
 
гала спектакъл възстановка за Априлското въстание Смърт или свобода -1876
 
гала спектакъл възстановка за Априлското въстание Смърт или свобода -1876
 
гала спектакъл възстановка за Априлското въстание Смърт или свобода -1876
 
заря гала спектакъл възстановка за Априлското въстание Смърт или свобода -1876
 
Час преди тържествената церемония на площад "Дружба" в знак на признателност към героите и мъчениците на Априлската епопея бяха поднесени венци и цветя пред паметника на апостола  на IV-ти революционен окръг и ръководител на многодневните сражения в Стрелча Панайот Волов от кмета на общината инж. Георги Павлов, областния управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова, общински съветници от Общински съвет  - Стрелча, от името на кмета на община Хисаря, кметовете на с. Дюлево, с. Смилец и с. Блатница, Народно читалище „Просвещение 1871“, ДГ „Д-р Стайко Стайков” и Исторически музей – Стрелча.
 
поднасяне на цветя пред паметника на волов
 
148 години в бунтовна Стрелча оттекват възгласите "На оръжие, братя стрелчани! Да живее свободата!", които в прохладната вечер на 20 април 2024-та се  сляха с празничния пукот на фойерверките в края на тържественото честване.
 
заря
 
публикаизглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.