+ A | - a | A
· ОУП
136 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - ПРОГРАМА
четвъртък 27 февруари 2014 - 18:16:40

3 МАРТ 2014 ГОДИНА

10.15 ч.-  Поднасяне на цветя пред паметниците на Васил Левски, Панайот Волов и бюст- паметник на Христо Ботев.
10.30 ч. – Благодарствен молебен в храм-паметник „Св. Архангел Михаил”
11.00ч.- Митинг–поклонение в чест на Националния празник на  Република България пред Бюст-паметника на полк. Николай Аркадиевич Тимирязев.

           - Тържествено издигане на Националното знаме на Република България от Иван Евстатиев – Кмет на община Стрелча с участието на училищните знаменосци на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” .
           - Слово на кмета на община Стрелча – Иван Евстатиев
           - Почетен караул  - ученически батальон „Васил Левски”.
          -  Рецитал на ученици от НУ „Паисий Хилендарски” и ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”
          -  Участие на мажоретен състав при НУ „П. Хилендарски”.
           -  Поднасяне на венци и цветя.


Бюст- паметникът на полк. Николай Аркадиевич Тимирязев бе открит на 3-ти март 2013-та година по повод 135 години от Освобождението.
Бюст- паметникът бе открит по инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, със съдействието на дарители- имената на които са изписани на плоча. Дело е на скулптора Спас Киричев.
Оскъдните исторически документи безспорно доказват, че начело на дивизиона от Екатеринославския драгунски полк, който прогонва последните табори на Искен дер паша и освобождава Стрелча, е полковник Николай Аркадиевич Тимирязев.
Знаем, че той е бил бележит юрист и уважаван общественик. Изявил се с дейността си по отношение гражданските и имуществените права на малолетни, непълнолетни и граждани в неравностойно положение. Като борец за граждански права той е признат за „Почетен опекун".
В Руско-турската война (1877-1878 г.) участва като полковник в командния състав на Лейб-гвардейския конно-гренадирски полк, в 4-ти драгунски Екатеринински полк и пo-късно в 9-ти драгунски Казански полк.
Участвал е в боевете при Плевен, Гривица, Телиш, Етрополе, връх Баба, Златица, Пловдив, Асеновград и в освобождението на Стрелча. С частите си достига до Родосто на Мраморно море. През август 1878 г. с поделенията си по море се завръща в пристанище Николаев и е демобилизиран.По традиция кметът на община Стрелча Иван Евстатиев изпрати поздравителни адреси на родените на 3-ти март. На Националния празник на Република България рождените си дни ще отбележат 12 души- 6 мъже и 6 жени. Кметът на община Стрелча също е роден на 3-ти март.
Приемете най- сърдечните ми поздрави по повод рождения Ви ден!
Цяла България днес празнува!  Празнува свободата си !
Ние отбелязваме два празника- рождените си дни и Освобождението. Нека се гордеем, че сме българи и да се радваме на нашата красива родина!
Честит национален празник!
Нека заедно с близки и приятели отбележим този специален ден!
Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, благополучие, дълъг и щастлив живот!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!, се казва в поздравителния адрес.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.