+ A | - a | A
· ОУП
Проект: „Изграждане на туристически атракционен комплекс на миниатюрите в град Стрелча”
вторник 11 март 2014 - 17:49:39

Проектът има за цел създаване на нов тип съвременен екопарк, който да увеличи туристическата посещаемост  в региона като експонира част от културните и историческите обекти на България. Подобен тип паркове има в Холандия, Франция и Турция, които генерират годишен оборот в пъти повече от средствата, необходими за изграждането им.


mini1.jpgПо проект е изграден тематичен екопарк, който представя част от културно-историческото наследство на Република България, чрез поставянето на композиционни миниатюри. Основните елементи на строителството са алейна мрежа, растителност. В проекта е залегнао и създаването на експозиция от маслодайни рози, характерни за местния бит и култура.

При проектирането  на  настилките за основен тип е избрана  асфалтова настилка, която е в съчетание с околните пешеходни алеи. Осигурени са и места за достъп на инвалиди, както и места за отдих.  За  целта са предвидени 27 бр. пейки за сядане, разположени в предвидените уширения в алеите, а също така и към оформените пространства пред главния вход. При  главния вход  и по продължение на експозиционната площ са разположени и информационни  табели. По цялата дължина на алеите и посещаваните зони в него се ситуират кошчета за отпадъци. Има изграден поливна система.

По проект са изработени и поставени следните миниатюри: Боянската църква; Жаба могила; Мадарският конник; Дяволски мост; Църква „Св. Богородица Петричка”- Асенова крепост; Шипка; Скален макет на скалните образования разположени северно от град Стрелча; Експозиционна площ на маслодайни рози характерни за района.

mini2.jpgПроект: " Създаване на  атракции за посетителите  в община Стрелча чрез изграждане на туристически център за представяне на културно историческото наследство и съоръжения за велотуризъм"

Настоящият проект предвижда изграждането на Туристически информационен център. В сградата са предвидени: обща зала – посетителски център, от която се влиза в залата за археологическо наследство, в която ще бъдат изложени различни  интересни археологични експонати, намерени в околността и снимков материал; битова част, състояща се от три помещения, в която ще бъдат изложени предмети и уреди, свързани с поминъка и бита на населението в този край на България. Предвиден е офис за уредника на туристическия център, малък склад и санитарен възел с 2 клетки. От общата зала се излиза на чардак с поглед към реката.
Сградата е с възможен достъп и за лица с уврежданния.В околното пространство на сградата се предвижда да бъде изграден велопарк. Велопаркът се намира в югозападната част на парцела, граничеща от запад с реката, а от юг с бул. „Руски”. Включва изграждане на съоръжение за преминаване на препятствия с различна големина на трудност, два броя различни скоростни
Проектът се допълва и с малка паркова зона. Парковата част е разположена в източната и североизточната част, с  две главни алеи за преминаване и места за почивка и релаксация. Дървесната и храстова растителност е композирана така, че да създаде уют и да подчертае въздействието на предимствата на района.mini3.jpg

изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.