· ОУП
Кметът Иван Евстатиев направи първата копка на килийното училище
вторник 08 април 2014 - 17:00:42

Възстановяването на Килийното училище е една от инициативите на общинското ръководство и стрелчанската общественост с идеята да бъдат съхранени църковно-просветителските традиции от Българското Възраждане. Първата копка бе направена от кмета на община Стрелча Иван Евстатиев. Изпълнител е фирма „Пимо- СВ”.

СтрелчаНа първата копка присъстваха председателя на Общински съвет- Стрелча Мариана Няголова, протойерей Стефан Табаков от църквата „Св. Архангел Михаил”, Директорите на ЦДГ „Д-р Стайко Стайков” Мария Петришка, на НУ „П. Хилендарски” Иванка Петришка, на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Ганчо Грозев, общински съветници, служители.
За килийното училище има данни, че е съществувало от XVIII век до преминаването му във „взаимно” през 1844 г. Печатът на взаимното училище се съхранява в Църковното настоятелство.
Килийното училище в Храм-паметник  „Архангел Михаил” е част от духовно-просветителската мисия на Българската православна църква през вековете.  Намирало се в двора на църквата. В една от стаите ще бъде създадна експозиция, посветена на БПЦ и стрелчанското духовенство  – активен участник в просветното и национално- освободително движение. Във възстановеното килийно училище ще бъдат представени като атракция за гостите на града учебни занятия от времето на съществуването му. Към Начално училище „Паисий Хилендарски” ще бъде сформиран СИП „Религия”, като част от учебните занятия ще бъдат изнесени в автентичната обстановка на килийното и взаимно училище. По този начин възстановеното килийно училище в двора на  Храм-паметник „Св. Архангел Михаил” ще бъде превърнато в експозиция на църковното и просветно дело в Стрелча, която да се стопанисва и поддържа от Исторически музей – Стрелча.  То ще бъде изградено със съвременни материали в приблизително същите размери и местоположение. Автентичният вид, ще се постигне с облицовки и обшивки от естествени материали. Строежът е разположен в североизточния край на двора. Сградата е едноетажна, състояща се от две помещения – класни стаи. Основите ще бъдат ивични бетонови. Зидовете са тухлени на варов разтвор. Покривът е  четирискатен, с дървена конструкция. За покрива ще се използват керамични старобългарски керемиди. Дограмата ще бъде от масивен иглолистен материал.  Килийното училище ще бъде разположено на площ от около 60 кв.м. Стойността възлиза на около 60 000 лв.
По инициатива на Кмета на общината- Иван Евстатиев на 14.06.2013.г се учреди Инициативен комитет за юбилейно честване през тази 2014 година на  70 години от създаването на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Стрелча и 170 години светско и начално училище. По повод тези годишнини ще бъде възстановена Църквата „Света Неделя Огняна”, Килийното училище, магерницата в Храм-паметник  „Архангел Михаил” и изгражден паметник на „Св.Св.Кирил и Методий” пред училището, което носи неговото име.
Килийното училище, магерницата и паметника на Кирил и Методий ще бъдат открити на 23- ти май 2014 година. На тази дата ще бъде отбелязан за първи път Празник на минералната вода и традиционният Празник на розата и етерично- маслените култури. Килийното училище, магерницата и паметника на Кирил и Методий ще бъдат осветени от Пловдивския митрополит Николай и Феофилакт, архиепископ Пятигорский и Черкесский.  Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай лично даде благословията си за изграждането им.изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.