· ОУП
Храмове

 
hram_sv_arahangel_mihail_700.jpg

Храм – паметник „Св. Архангел Михаил“

Разположен е в северозападната част от центъра на Стрелча, издигнат на високо място, доминиращ със своята величественост над останалите сгради. В края на ХIX в. стрелчани решават да построят нов храм на мястото на разрушения преди Освобождението. Начело на тази благородна кауза застава църковното настоятелство с председател свещеник Иван х.п. Евстатиев и членове Филип Иванов, Генчо Бальов, Георги Байков, Евстати Р. Площаков и Иван Бойчев. Средствата са събрани и на 16 юли 1900 г. основите са положени от известните майстори – Стоян Колев и  Георги  Атанасов от Стара Загора и  Кольо Делчев от  Трявна.
Със своята забележителна архитектура, каменни зидове, прекрасни вътрешни  квадратни и кръгли  колони с капител, външни ъгли и подпокривния корниз - всички от специално издялан  гранит, два купола, триетажна камбанария,  три голями  камбани с неповторима тоналност, храмът впечатлява и респектира. Изографисана е от местният художник Мильо Маринов Балтов. С прекрасните дълбоко релефни дърворезби на олтара и архиерейския трон, подарен от стрелчанските овчари, се получава един завършен ансамбъл.
Храмът е осветен на 5 септември 1904 г. от пловдивския митрополит Теодосий. На северната фасада на храма са поставени паметни плочи с имената на загиналите в Априлското въстание, Балканските войни и Първата световна война.

svg.jpg

Параклис "Свети Георги"

Параклисът е построен през март 1888 год. с каменна зидария, правоъгълен с обикновен покрив и сводест таван вътре. Иконостасът е дъсчен. Иконите са стари - с изпити лица на светците. Намира се в североизточната част на града.


svpet.jpg

Параклис "Света Петка"

Построен е през 2000 год. на възвишението Света Петка, намиращо се в източния край на град Стрелча. Архитектурно параклисът се състои от три части: молитвено помещение, Святий светих и покрито антре на обща площ 38 кв. м. Святий светих и молитвеното помещение са разделени от дървен олтар, на който са разположени царските двери.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
Параклис Света ПеткаХрам-паметник Св. Архангел МихаилПараклис Свети Георги


Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.