+ A | - a | A
· ОУП
Паметници

 
21han_asp.jpg
 Паметник Хан Аспарух
 
    Паметникът на хан Аспарух е изграден и дарен на община Стрелча на 30 юли 2011г. и официално открит по повод 1330 годишнината от създаването на българската държава по време на Празника на град Стрелча. Идеята е на Иван Евстатиев, а реализацията е резултат от конкретната организация, координация и активно участие на инициативните комитети от Стрелча и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия в Улан Батор и София, на община Стрелча, на държавници и общественици от България и Монголия. Изработката на паметника е реализирана в Монголия от монголска скулптурна група.
 
 
 
21km.jpg
 
Паметник Св. Св. Кирил и Методий
 
    Паметникът на Св.Св. Кирил и Методий е разположен от дясно на централният вход на СУ "Св. Св. Кирил и Методий".
Паметникът е създаден по повод 170 години светско образование в Стрелча, 70 години от създаването на гимназията и 45 години Стрелча-град и национален курорт. Автор на склуптурата е Спас Киричев, открит е през 2014 г.
 
 
 
21pat_evtimii.jpg
 
Паметник Паисий Хилендарски
 
    Паметникът на патрона на началното училище в гр. Стрелча Паисий Хилендарски е открит през 2012 г. разположен от дясно на централният вход на училището. Автор е скулпторът Спас Киричев. Поводът за изграждането на паметника е   290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на „История славянобългарская”.
 
 
 
21v_lev.jpg
 
Паметник Васил Левски
 
    Паметникът на Васил Левски в Стрелча е построен е през 1997г. Автор на скулптурата е проф. Величко Минеков. Вдясно на поставената морена са изсечени имената на членовете на революционния комитет основан от Апостола през 1871г. Разположен е в Градски парк – Стрелча.
 
 
21hr_botev.jpg
 
Бюст-паметник Христо Ботев
 
    Бюст-паметникът на Христо Ботев е създаден от младия скулптор от Стрелча - Иван Карапенчев. Паметникът е  открит през 2013 г. по повод повод 165-годишнината от рождението на поета-революционер. Разположен е пред входа на Хотел Стрелча.
 
 
21p_volov.jpg
 
Паметник Панайот Волов
 
    Паметникът на Панайот Волов е дело на склуптура Александър Апостолов във връзка с честванията на 100 – годишната от Априлското въстание. Панайот Волов е важна фигура от Българската история - организатор и ръководител на Гюргевския революционен комитет и участник в Априлското въстание 1876г. Той е един от лидерите подготвили и вдигнали на въстание населението от Средногорието, сред които и Стрелча.
 
 
 21baltov.jpg
 
Бюст-паметник Мильо Тодоров Балтов
 
    Паметникът на Мильо Тодоров Балтов е изграден по-случай честванията на 100 – годишнината от Априлското въстание, разположен в Градски парк – Стрелча. Автор на паметника е Тодор Първанов. Мильо Тодоров Балтов е една от най-впечатляващите личности, свързали живота си с Априлското въстание, участник и член на революционния комитет, основан от Бенковски в Стрелча. Избран е от Бенковски за куриер между Панагюрския и Врачанския революционен комитет.Историограф на априлското въстание оставил свойте трудове „Животоописанието ми“ и „Приказницата“.
 
бюст паметник на иван балтов
 
Бюст – паметник на Иван Ангелов Балтов
 
    Паметникът е възстановен послучай 145  годишнината на Априлското въстание в Стрелча. Автор на проекта и изграждането на нов бюст на паметника е Иван Карапенчев.
    Иван Ангелов Балтов е един от славните герои  на Априлското въстание в Стрелча.  Роден е през 1845 г. в Стрелча в семейството на търговеца Ангел Балтов.  Получава своето образование в Стрелча при Поликарп Чуклев. През февруари месец 1876 г. революционният комитет, създаден от Васил Левски в Стрелча е възобновен от Бенковски. Иван Ангелов Балтов е избран за Председател на комитета. Включва се активно в подготовката на въстанието. Избран е за представител на Първото народно събрание на Оборище. На 20 април 1876г. е назначен за ръководител на чета под главното ръководство на Панайот Волов. Участва в боевете край Стрелча и Клисура  на 21, 22 и 23 април 1876 г. След падането на Копривщица е арестуван от турските власти, заедно с цялото му семейство. Изпратени са в Татар Пазарджик, а оттам в Пловдив. Преди да влязат в града, Иван успява да избяга, но отново е заловен и изпратен в Одринският затвор. Освободен е след общата амнистия през юли 1876 г.
    След Освобождението семейството му повече не се завръща в Стрелча. Иван Балтов се заселва в Пловдив. Отваря хан в пловдивския квартал Кършиака, а след смъртта на брат му Сава поема грижата и за неговото семейство. Умира на 29 март 1923г. в Пловдив.
 
21timiriazev.jpg
 
Бюст-паметник Тимирязев
 
    Бюст-паметникът на полк. Тимирязев е изграден във връзка с  отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България и Стрелча от турско робство. Автор на скулптората е Спас Киричев.
На 31 декември 1877 година драгунският полк на полковник Тимирязев освобождава Стрелча.  Паметникът е разположен на площад  Дружба в град Стрелча.
 
 
21jukov.jpg
 
 Бюст-паметник Георгий Жуков
 
    Паметникът на маршал Жуков е разположен на площад „Дружба“, гр. Стрелча. Автор на паметника е Спас Киричев. Паметникът е открит на 02.05.2015 година по повод 70 години от края на Втората Световна Война.
 
 
21antifashisti.jpg
 
Паметник на антифашистите
 
    Паметникът на антифашистите е изграден по проект на сръбския склуптор Джоки Радивоевич, разположен в центъра на Стрелча. Построен на мястото на възрожденската църква "Св. Неделя", която е съборена по нареждане на местни функционери от БКП през нощта на 11 септември 1969г.
 
 
 
 
 
 
 
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.