Новина: Стъкленица с пръст от гроба на хан Аспарух ще бъде донесена в Стрелча
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
сряда 14 август 2013 - 17:21:03


Светинята е донесена от Украйна от гроба на основателя на българската държава Хан Аспарух, открит на територията на завод Запорожкокс в гр. Запорожие през май 1930- та година. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Автономович Гринченко.

Паметник на Хан АспарухПръстта е  донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов /Председател на движението за запазване на историческата памет на българите/ и Анатолий Велчев/ член на движението/.Стъкленицата е вградена в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на гр. Стрелча.

Паметникът на хан  Аспарух е изграден и подарен  на община Стрелча на 30 юли 2011 г. и  официално открит по повод 1330- годишнината от създаването на българската държава по време на Празника на града. Идеята е на Иван Евстатиев, а реализацията е резултат от конкретната организация, координация и активно участие на инициативните комитети от Стрелча и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия в Улан Батор и София, на община Стрелча, на държавници и общественици от България и Монголия. Изработката на паметника е реализирана в Монголия от монголска скулптурна група.

 

Церемонията по вграждането на пръстта  ще се състои на 15.08.2013- та година в 9.00 часа .Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.232 )