Новина: Общински съветници от Стрелча участваха в откриването на изложба на Исторически музей – Стрелча в Пловдив
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
четвъртък 21 април 2022 - 16:35:50


изложба
Общински съветници от Стрелча взеха участие в откриването на изложбата на  Исторически музей – Стрелча „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“ в Регионалния етнографски музей в Пловдив.На официалната церемония председателят на Общинския съвет г-жа Иванка Илиева приветства инициативата и заяви, че  тази забележителна изложба по уникален начин свързва Стрелча и Пловдив, градовете, в които започва и завършва житейския път на талантливия стрелчански иконописец  Мильо Маринов Балтов и изрази удовлетворението си, че творчеството на Мильо Балтов   излиза от забвение и става достояние на пловдивската общественост, на града, в който талантливият художник живее и твори в по-късния етап на живота си.
 „За Стрелча е изключителна гордост да бъде родно място на този ярък представител на българската иконопис и живопис. Потомък на един от най-изявените стрелчански родове – Балтови, за стрелчани Мильо Балтов не е нито непознат, нито забравен.
Стрелча пази паметта, както за талантливия художник, така и за учителя и кмета. Интересна ирония на съдбата е, че прозвището „Кмета“, с което е бил известен сред своите колеги в Рисувалното училище, през 1923 г. става негова участ и е доказателство за активната му гражданска позиция“, каза още г-жа Илиева.
Изложбата вече беше представена от Историческия музей в галерия "Васка Емануилова"-  София  в сътрудничество със Софийска градска художествена галерия, филиал „Васка Емануилова”, Милко Тодоров Балтов, Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик, Църковно настоятелство при храм-паметник „Св. Арх. Михаил”, гр. Стрелча и частни колекционери.
На 19 април общинските съветници посетиха и откриването на гостуващата  изложба "Великден в България, Чехия и Словакия" на Регионален Етнографски музей – Пловдив в изложбената зала на Историческия музей в Стрелча.
изложбаизложбаizl_pd4.jpgНовина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.3424 )