Новина: С възстановката „Смърт или свобода. Април 1876-та“ Стрелча почете 146-та годишнина от Априлското въстание
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
неделя 01 май 2022 - 23:57:10


Възстановка
Вечерта на 30 април се състоя тържественото честване на 146 години от Априлското въстание. Гости на събитието бяха заместник министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите г-н Борислав Сандов, зам.-областният управител на област Пазарджик г-жа Петя Цанкова, изпълнителният директор на Оптикс АД и почетен гражданин на община Стрелча инж. Иван Чолаков, началника на Областна дирекция на МВР старши комисар Петко Шотлеков.В тържественото си слово кметът инж. Георги Павлов подчерта, че Априлското въстание е не само повод да отдадем почитта си на онези светци, обърнали народната съдба, но и възможност за пореден път да преосмислим съдбовните събития от пролетта на 1876-та.
 
Забележителният спектакъл-възстановка „Смърт или свобода. Стрелча 1876-та” с автори Мариана Няголова и Енчо Божков фокусира вниманието на стрелчани и гости върху приноса на Стрелча във величавото дело на априлци и често пренебрегваните исторически факти: Стрелча е силен подготвителен център,  опожарена и разрушена, тя е първото селище с многодневни сражения и единственото, в което се водят настъпателни боеве със собствена конна чета, помагаща на Клисура и Копривщица.
 
Стрелча е единственото селище, в което цялото българско население се е готвило, одобрило и участвало активно във въстанието.
 
Стрелча е единствената, която продължава борбата до Освобождението с изразено четническо поведение.
 
Силно емоционалното и въздействащо изпълнение на участниците във възстановката - учители и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НУ „Паисий Хилендарски“, самодейните групи от НЧ „Просвещение 1871” – Певческа група „Стрелица“, певческа група „Роден край“, музикално сдружение „Бащино огнище“ и Клуб „Традиция” от Нова Загора спечелиха заслужените аплодисменти и благодарности на присъстващите.
 
146 години от Априлското въстание
 
146 години от Априлското въстание
 
146 години от Априлското въстание
 
146 години от Априлското въстаниеНовина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.3450 )