Новина: Стрелча отбеляза 136 години от Освобождението
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
петък 10 януари 2014 - 17:01:29


Стрелча отбеляза 136 години от Освобождението си от турско робство. Тържествата започнаха в 11 часа пред бюст- паметника на полк. Тимирязев, освободил града с войските си. С ритуал по тържественото издигане на националното знаме на пощад „Дружба” започна отбелязването на празника. Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев издигна знамето на Република България.„Днес отбелязваме 136 години от Освобождението на Стрелча пред бюст- паметника на полковник Тимирязев, открит на 3- ти март миналата година.Бюст- паметникът бе открит по наша инициатива, със съдействието на дарители- имената на които са изписани. Дело е на скулптора Спас Киричев.
Оскъдните исторически документи безспорно доказват, че начело на дивизиона от Екатеринославския драгунски полк, който прогонва последните табори на Искен дер паша и освобождава Стрелча, е полковник Николай Аркадиевич Тимирязев.
Знаем, че той е бил бележит юрист и уважаван общественик. Изявил се с дейността си по отношение гражданските и имуществените права на малолетни, непълнолетни и граждани в неравностойно положение. Като борец за граждански права той е признат за „Почетен опекун".
В Руско-турската война (1877-1878 г.) участва като полковник в командния състав на Лейб-гвардейския конно-гренадирски полк, в 4-ти драгунски Екатеринински полк и пo-късно в 9-ти драгунски Казански полк.
Участвал е в боевете при Плевен, Гривица, Телиш, Етрополе, връх Баба, Златица, Пловдив, Асеновград и в освобождението на Стрелча. С частите си достига до Родосто на Мраморно море. През август 1878 г. с поделенията си по море се завръща в пристанище Николаев и е демобилизиран.
Предизвикателство за бъдещите изследователи е цялостното проучване на живота и делото на Николай Аркадиевич Тимирязев.”, каза в словото си кметът Иван Евстатиев.
По повод празничния ден жителите и гостите на града чуха запис на  рецитал на стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка” в изпълнение на Константин Кисимов. До бюст- паметника бе поставен почетен караул от специализиран батальон „Васил Левски” под ръководството на подп. От резерва Михаил Неделев.
На честването присъстваха почетните граждани на Стрелча ген.-лейт. Стоян Топалов /Председател на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва/, д-р инж. Лъчезар Цоцорков Изп.дир. на „Асарел Медет” АД, носителят званието Почетен знак на Стрелча Иван Ильов, ген.-лейт. Иван Цеков- Член на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Борис Спиров- Кмет на гр. Клисура и др.
Изнесен бе рецитал на ученици от 4- ти клас при НУ „Паисий Хилендарски” с ръководител Стойна Караджова, стихотворението „Свободна Стрелча” в изпълнение на Десислава Букова 4- ти „А” клас с ръководител Ненка Петришка и стихотворението „Здравствуйте, братушки!” в изпълнение на Мария Терзийска, ученичка от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”. След ритуала по издигане на националното знаме официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България”.
В Стрелча по традиция се проведе земляческа среща на стрелчани, които работят и живеят в София. Инициатор на срещата бе Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Той събра всички, които искаха да се видят и да затвърдят връзките със своите съграждани.
„Днес, правейки равносметка на свършеноеот през изминалата година не можем да не споменем фактът, че спечелихме 50 проекта. С тяхната реализация ще превърнем града и общината в още по- добро място за живеене и туризъм. През тази година предвиждаме с общи усилия да изградим паметник и на Кирил и Методий”. Това заяви на срещата Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.
 Гостите на земляческата среща бяха изненадани с приготвените специално за случая традицонни ястия, както и със сценки, пресъздаващи бита на  стрелчани. На срещата присъства ръководството на община Стрелча, Председателя на Общинския съвет Мариана Няголова, общински  съветници.Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.354 )