Новина: С ритуално зарязване на лозята в Стрелча и селата от общината бе отбелязан Трифон Зарезан
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
петък 14 февруари 2014 - 17:29:55


 Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев поздрави с празника лозарите и винарите в четирите села- Блатница, Смилец, Свобода и Дюлево.140214a.jpg„На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан. Денят е посветен на лозята и техния пазител св. Трифон. Стрелча и района са известни с традициите в лозарството и винарството още от дълбока древност. Това е една от причините Трифон Зарезан да се отбелязва всяка година. Нека тази да бъде плодородна и с по- богата реколта, за да бъде възнаграден труда и усилията на всички, които отглеждат лозя”, каза кметът на община Стрелча Иван Евстатиев на лозовия масив край село Блатница. Той отряза първите пръчки и поля мястото с червено вино, както повелява стария български обичай.
В землището на село Блатница има общо около 1100 декара лозя. 500 декара от тях са на часни стопани, а другите 600 декара вече няколко години се стопанисват от фирма. „Голяма част от вината, които призвеждаме се изнасят в чужбина. Ние залагаме на качеството. Вината ни се произвеждат по специална технология и са с неповторими вкусови качества”, каза собственикът на масива Румен Костов.
140214b.jpgВ село Свобода кметът Иван Евстатиев и кметския наместник Димитър Македонски също ритуално зарязаха лозята. Традицията бе спазена и в селата Дюлево и Смилец.
В Общината традиционно се отглеждат лозя, от които се произвеждат качествени вина. Около 2 000 декара са лозовите насаждения в община Стрелча. Отглеждат се традиционни сортове грозде- мавруд, каберне, памид, мерло, сира, мускат отонел.


Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.400 )