Новина: 141 години от обесването на Васил Левски
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
сряда 19 февруари 2014 - 17:10:43


Тържественото отбелязване на паметта на Васил Левски в Стрелча по случай 141 години от обесването му започна с панихида в храм-паметник „Св. Архангел Михаил” от 11.30 часа. 



str_levski2014.jpgЧас по-късно пред паметника на Апостола се проведе тържественото поклонение в присъствието на много граждани и ученици. В словото си кмета на община Стрелча Иван Евстатиев припомни изключителните заслуги на Левски за национално-освободителното ни движение и връзката на Апостола и посещенията му в Стрелча.„Първото му идване е на 22 май 1869 година. Тогава той отсяда в хана на Дело Стойнов Сапунджиев /Дели Дело/ и се среща с някои от по-будните стрелчани.
Разглежда училището и дава идея с наличните книги да се обособи публична читалня, та под това прикритие да се провежда бунтовническа дейност.
За нас е гордост, че основаването на читалището в Стрелча, едно от първите в страната, е под давление на  Апостола.
Посещението на Левски през месец октомври 1871 г. е оставило дълбока следа в живота на стрелчани. Този път Апостолът се явил преоблечен като протестантски проповедник, който разнасял библия. Според Мильо Балтов между нейните страници той бил скътал “разни комитетски книжа и вестниците на Каравелов”, които оставил в читалнята на училищната библиотека.”
Тогава бил разширен кръгът на бъдещите революционни дейци и чрез въстаническата клетва пред евангелието и револвера вечерта на 28 срещу 29 октомври 1871 година бил създаден комитет в състав: Дело Стойнов Сапунджиев, свещеник Бойчо Петров, Рашко Генчов Гуджев, Марин Ангелов Балтов, Ганчо Вельов Гелеменов, Ганчо Мильов Чиширанов, Филип Мильов Чиширанов. В тази знаменателна вечер Левски поставил определени задачи на комитетските дейци и посочил строго определен метод на действие.

След клетвата членовете на комитета отчели пред своя Апостол, че са събрали 89 и половина златни турски лири. Левски останал изненадан от голямата щедрост на стрелчани, но не взел със себе си парите. Той поръчал да имат готовност да ги предадат срещу разписка и печат, щом им се обади, като пояснил, че са нужни за пушки, които скоро ще потрябват.
Това знаменателно посещение в Стрелча Апостолът е отбелязал и в джобното си тефтерче, в което пише: „Стрелча с коня заедно 18 гроша”, а Историческият музей разполага с факсимиле на тази страница.
Никак не е случаен и факта, че най – хубавата народна песен за Васил Левски „Река се назад не връща” се е родила в Стрелча. „, каза в словото си кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

Тържественият поклон продължи с документално-поетичната композиция „Февруарско възкресение”, изпълнена от учениците от X клас на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Мариана Няголова.
Поднесени бяха венци от кмета на общината Иван Евстатиев и общинска администрация, Общински съвет – Стрелча, Общински комитет „Васил Левски”, НЧ „Просвещение – 1871”, ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”, НУ „Паисий Хилендарски” и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и от много граждани и гости на Стрелча.



Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.402 )