Новина: 136 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
3 МАРТ 2014 ГОДИНА

(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 03 март 2014 - 14:08:54


С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Панайот Волов и бюст- паметник на Христо Ботев започна отбелязването на 3- ти март.
Благодарственият молебен в храм-паметник „Св. Архангел Михаил” бе отслужен от отец Стефан Табаков
В 11.00 ч. започна церемонията по издигането на националното знаме от кмета на община Стрелча Иван Евстатиев заедно с училищните наменосци на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” и полагането на венци пред Паметника на Полковник Николай Аркадиевич Тимирязев- Освободителят на Стрелча.„1878 година е съдбоносна  за нашата история.  Преди 136години каузата на българската свобода постига своя връх и народът ни се ражда отново.
 030314.jpgНа 31- ви декември 1877 година драгунският полк на полковник Тимирязев освобождава Стрелча. „Братушките” са посрещнати с огромно вълнение и радост! Още сутринта на 1- ви януари 1878- ма година дивизионът на Тимирязев напуска Стрелча и се отправя по пътя за Пазарджик, преследвайки отстъпващите турски подразделения. Руските войници участват в освобождението на Пловдив и превземането на Одрин на 10- ти януари 1878 г. В руско- турската освободителна война загиват над 200 000 хиляди руски войни.Стотици хиляди руски интелигенти  също се записват доброволци във войната и  идват безкористно  да помогнат на братския славянски народ.
И тази руска саможертва е част от българската  история и пред нея сме длъжни дълбоко да се поклоним на днешния ден. Може и да не се харесва  на някой, но руската  славянска кръв е  неразривно свързана с нашата свобода.
Нашата признателност за тази саможертва вече има своя израз с изграждането на бюст- паметника на освободителя на Стрелча- полковник Тимирязев. Той бе открит на 3-ти март миналата година, за да се помни подвига на руските войни!
Уважаеми Дами и господа,
Най-сърдечно Ви поздравявам с Националния празник !
Да  живее България!”, каза в словото си кметът на община Стрелча Иван Евстатиев
По повод Националния празник почетен караул пред паметниците на Васил Левски, Панайот Волов, Христо Ботев и полк. Тимирязев бе даден от ученически батальон „Васил Левски” под ръководството на подп. Михаил Неделев. Венци и цветя пред паметниците на героите бяха поднесени от председателя на Общински съвет- Стрелча Мариана Няголова, общински съветници, жители и гости на града.
Децата от мажоретния състав при НУ „Паисий Хилендарски” зарадваха присъстващите със своите изпълнения. Честването продължи с рецитал на учениците от основното училище и деца от ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”.030314_1.jpg


Бюст- паметникът на полк. Николай Аркадиевич Тимирязев бе открит на 3-ти март 2013-та година по повод 135 години от Освобождението.
Бюст- паметникът бе открит по инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, със съдействието на дарители- имената на които са изписани на плоча. Дело е на скулптора Спас Киричев.
Оскъдните исторически документи безспорно доказват, че начело на дивизиона от Екатеринославския драгунски полк, който прогонва последните табори на Искен дер паша и освобождава Стрелча, е полковник Николай Аркадиевич Тимирязев.
Знаем, че той е бил бележит юрист и уважаван общественик. Изявил се с дейността си по отношение гражданските и имуществените права на малолетни, непълнолетни и граждани в неравностойно положение. Като борец за граждански права той е признат за „Почетен опекун".
В Руско-турската война (1877-1878 г.) участва като полковник в командния състав на Лейб-гвардейския конно-гренадирски полк, в 4-ти драгунски Екатеринински полк и пo-късно в 9-ти драгунски Казански полк.
Участвал е в боевете при Плевен, Гривица, Телиш, Етрополе, връх Баба, Златица, Пловдив, Асеновград и в освобождението на Стрелча. С частите си достига до Родосто на Мраморно море. През август 1878 г. с поделенията си по море се завръща в пристанище Николаев и е демобилизиран.
Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.427 )