Новина: Начално училище „Паисий Хилендарски”гр. Стрелча отбеляза 170 години светско образование
(Категория: Актуално)
Публикувано от admin
понеделник 31 март 2014 - 16:11:45


Тържеството започна с националния химн и химна на училището.
„Първото светско училище в Стрелча е създадено през 1844. Началното ни училище има 170- годишна история. През всичките тези години на бури и изпитания сега ние с гордост можем да кажем, че това е училище с традиции и бъдеще.290314b.jpgНашите възпитаници учат при най- съвременни условия.”, каза Иванка Петришка - Директор на училището. Г-жа Петришка поздрави всички бивши и настоящи учители и възпитаници на училището, родители, ученици.
„През тази година ние отбелязваме 170 години светско образование, 70 години от създаването на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” и 45 години от обявяването на Стрелча за курорт с национално значение. В тази връзка предстои откриването на възстановените килийно училище в храм- паметник „Св. Архангел Михаил и църквата „Света Неделя Огняна. Ще открием и паметник на светите братя Кирил и Методий. Тържествата са на 23- ти май, когато ще празнуваме Първи празник на минералната вода и 19-ти Празник на розата и етерично- маслените култури. В този празничен ден не мога да не спомена и фактът, че в момента тече ремонт на физкултурния салон на училището. Със средства от Публично- инвестиционната програма Развитие на регионите със 75 хил.лв. ще бъде обновен и модернизиран целия салон. Ремонтът ще приключи съвсем скоро и децата ще могат да спортуват при идеални условия.", каза Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Той пожела здраве, дръзновение и много успехи на учениците, техните родители и преподаватели. Кметът Иван Евстатиев подари от името на Общинска администрация мултифункционално устройство- скенер, ксерокс и принтер, което ще бъде използвано за нуждите на учениците.
Директорът на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Ганчо Грозев също поздрави всички с празника. От името на бившите учители поздрав отправи и г-жа Мария Нешева.
В момента в училището се обучават 24 деца в полудневна подготвителна група и 151 ученици от 1- ви до 4-ти клас.
Присъстващите имаха възможност да наблюдават изпълненията на мажоретния състав към НУ „П. Хлендарски” с ръководител Мария Бензарова. Тържеството завърши със спортен празник и коктейл.Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.434 )