· ОУП
Книгата „Героична Стрелча в Априлското въстание“ бе представена на среща в „Младежки дом“ – Стрелча
понеделник 05 юли 2021 - 16:03:54

На 3 юли в залата на „Младежки дом“ – Стрелча се проведе среща, на която беше представена книгата „Героична Стрелча в Априлското въстание“ с автор покойния Илия Бояджиев. Книгата обхваща времето на подготовката, избухването и потушаването на Априлското въстание в Стрелча.

    Ръкописът на книгата е подготвен от Илия Бояджиев през 1966 г., но вижда бял свят половин век по-късно, когато синовете му намират средства и време да я издадат, почти без никаква редакционна намеса. За написването на този труд авторът е използвал: статии, публикувани във вестници от Възраждането, спомени на участници в събитията от Април 1876 г. и техните наследници, архивни документи и др.
    Срещата откри Васил Кацаров – зам. Кмет на община Стрелча и представи официалните гости: проф. Пламен Митев,  проф. Пламен Павлов, проф. Тодор Мишев, доц. Михаил Грудев, доц. Пело Михайлов, доц. Пламен Патарчанов.
    Той подчерта значението на този важен за града период от националната история, след което даде думата на проф. Веселин Бояджиев, един от синовете на автора, който обясни как е създадена книгата и важни моменти от съдържанието й.
    Всеки от гостите засегна въпроса защо Стрелча остава непризната като едно от селищата с най-активно участие във въстанието и липсва в учебниците по история и сериозните исторически изследвания. Те подчертаха приноса на книгата на Илия Бояджиев за изясняване на този проблем в регионален и национален мащаб.
    Срещата премина при засилен интерес от обществеността в Стрелча. Пълната зала показа, че въпросът за достойното място на Стрелча в Априлското въстание вълнува стрелчани.
 
kniga030721_1.jpgkniga030721_2.jpgkniga030721_3.jpgизглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.