· ОУП
Името на д-р Стайко Стайков бе вписано в „Алеята на славата“ на бележитите стрелчани в Исторически музей – Стрелча
петък 28 октомври 2022 - 12:03:22

Алея на славата
На тържествена церемония, проведена на 28 октомври 2022 г., името на д-р Стайко Стайков бе вписано в „Алеята на славата“ на бележитите стрелчани в Исторически музей – Стрелча.
Поставянето на паметната плоча на един от първопроходците на българската метеорология и сеизмология – д-р Стайко Стайков в поредицата от личности с изключителен принос за страната и родния град е израз на дълбоката почит на стрелчани  към живота и делото на своя съгражданин.


Актът на признание стана възможен с решението на Общински съвет – Стрелча от месец септември тази година по предложение на председателя – г-жа Иванка Илиева по повод 140-та годишнина от рождението на бележития учен със стрелчанско потекло.
В присъствието на кмета на общината инж. Георги Павлов, председателя на Общинския съвет и съветници, директорите, учители и ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, общественици и граждани г-жа Пенка Филипова – директор на детската градина прочете слово за живота, делото и приноса на д-р Стайко Стайков.
Паметната плоча бе официално открита от кмета на общината и председателя на Общинския съвет, която малко по-късно бе обсипана с венци и цветя на искрена признателност.
След тържествената церемония кметът инж. Георги Павлов коментира, че най-ценното в тези събития е поставянето на жалони на историческата памет. „Особено съм удовлетворен от яркото присъствие на учители и ученици от учебните заведения на общината. Признателността към бележитите личности на Стрелча са не само наш дълг и гордост, но и начин да се съхраним като българи и народ“, допълни той.
В „Алеята на славата” се вписват имена на личности с изключителен и непреходен национален и световен принос, които са прославили Стрелча и са допринесли трайно, значимо и безспорно за обществено-икономическото и духовно развитие на общината. В мотивите на предложението на председателя на Общинския съвет г-жа Иванка Илиева се казва, че животът, делото и приносът на д-р Стайко Стайков за развитието на българската наука са достатъчно добре проучени, защитени и безспорни. В Стрелча признателността към младия учен е добре изразена с честването на всички годишнини, свързани с личността на д-р Стайко Стайков и кръщаването на детската градина на негово име. Вписването на името му в „Алеята на славата” на община Стрелча в Градския исторически музей е следващата достойна стъпка за отдаване на почит и така важното в последните години, съхранение на историческата памет към заслужилите и  прославили Стрелча нейни граждани.
Алея на славата
 
Алея на славата
 
Алея на славата
 
stajkov_aleia_slavag3.jpg
 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.