+ A | - a | A
· ОУП
СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча посреща учебна 2023/2024 година с ново еко отопление
сряда 13 септември 2023 - 10:28:29

лого
су свети кирил и методий
 
Благодарение на успешно реализиран от Община Стрелча енергиен проект СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча ще посрещне новата учебна 2023/2024 година с еко отопление на основната и прилежащите сгради чрез топла минерална вода.

Този иновативен начин за използване на природните ресурси  стана  възможен с изпълнението на проект  „Използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане на общинско училище СУ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Стрелча" , финансиран  по линия на Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ (ВЕЕЕЕС) на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., процедура BGENERGY-1.002 „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост на стойност 692 989 лв.
В рамките на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BGENERGY-1.002-0006 –C01 от 10.03.2022 г., сключен между Община Стрелча и Министерство на енергетиката са изградени трасе на топлопровод  до сградите на училището, буферен резервоар за съхранение на минералната вода, монтирани са  енергийна термопомпена централа и отоплителни тела – вентилаторни конвектори.
 
обурудване на новата еко система
 
класна стая
 
обурудване на новата еко система
По повод успешната инвестиция и предстоящото откриване на новата учебна година, кметът на общината инж. Георги Павлов коментира, че община Стрелча се нарежда сред пионерите в използването на геотермална енергия в България, а реализираният проект е част от стратегията на ръководството за превръщането на Стрелча в екологична и зелена община. Той не скри задоволството си, че използването на топлата минерална вода ще премахне изхвърлянето на вредните въглеродни емисии от изгарянето на въглищата, които са били основния източник на енергия години наред, както и ще намали драстично  разходите за отопление на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.
На проведената от община Стрелча  информационна среща относно изпълнението на проекта ръководството на училището и присъстващите учители приветстваха  направените от Общината  инвестиции, в резултат на което  икономисаните средства ще бъдат използвани за образователни и извънкласни  дейности на учениците.

лого
 
 
 
 
 изглед за печат създай pdf с тази новина
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност
Този сайт използва e107, който се разпространява с условията залегнали в GNU GPL Лиценза.