Новина: Стрелча празнува с признателност 145 години от Освобождението на България
(Категория: Актуално)
Публикувано от strelcha_adm
петък 03 март 2023 - 16:53:35


отбелязване на 3 март
 
   Празничният Трети март в Стрелча започна  от  Храм- паметник „ Свети Архангел Михаил“, където  отец Стоян отслужи благодарствен молебен с послания за благополучие на българския народ, мир и благодат.



храм паметник
 
  На централния площад  „Дружба“, въпреки студеното време,  цареше оживление и родолюбиво настроение. Присъстваха много граждани и гости на града, между които се открояваха децата и младежите , заедно със своите учители и възпитатели.  Основен акцент в празника бе вдигането на националния флаг на Република България от знаменосците на СУ "Светите  Светии  Кирил и Методий" под звуците на националния химн.
 
вдигане на знамето
 
   В тържественото слово Кметът на община Стрелча  инж. Георги Павлов подчерта, че днес имаме повода и гордостта да отбележим 145 години от възкресението на България на европейската политическа карта, усилията и жертвите на българския народ за национално освобождение, както и да отдадем уважението си към армията, воювала за  свободата ни, под чиито знамена за България умират хора от различни народности.
 
слово но кмета
 
  В знак на благодарност към многонационалните участници в Руско-Турската освободителна война пред бюст-паметника на полковник Тимирязев, освободителя на Стрелча, бяха поднесени венци и цветя от инж. Георги Павлов - кмет на община Стрелча, госпожа Иванка Илиева – председател на Общински съвет –Стрелча,  СУ "Светите  Светии  Кирил и Методий", НУ “Паисий Хилендарски“, ДГ "Д-р  Стайко Стайков“, НЧ "Просвещение 1871“, Исторически музей –Стрелча и граждани.
 
поднасяне на венци
 
поднасяне на венци
 
поднасяне на цветя
 
   Тържественото честване продължи в салона на Читалището, където Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ с художествен ръководител Атанас Чолаков представи новия си концерт – спектакъл  "Робство,  хайдутство, Априлско въстание,  веселие“, подготвен специално за юбилейната  годишнина от Освобождението.
 
спектакъл
 
спектакъл
 
спектакъл
 
Публиката съпреживя епичната емоция от безчинствата на робството,  възторга  и ентусиазма на борбата и щастието от добитата с хиляди жертви свобода. Финалът на спектакъла  се превърна в своеобразен  апотеоз на   честването на националния празник в Стрелча.
 
спектакъл



Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.3797 )