Новина: Стрелча отбеляза 138 години от Съединението на България
(Категория: Актуално)
Публикувано от strelcha_adm
четвъртък 07 септември 2023 - 09:31:07


 съдинение 2023
С церемония по полагане на цветя Стрелча отбеляза 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Ритуалът в знак на признателност към делото на съедининистите, се състоя пред паметната плоча на загиналите в националноосвободителните борби стрелчани в двора на Храм " Свети Архангел Михаил".По-рано днес, в поздрава си към гражданите на община Стрелча кметът инж. Георги Павлов отбеляза, че "през септември 1885 българската земя е несправедливо разпокъсана, но народът – обединен, а днес, когато е обратното, 6 - ти септември е много повече от историческа дата, а Съединението на Княжество България и Източна Румелия, много повече от териториално обединение".
"Във време на противопоставяне дръзкият съединистки акт е послание за надмогване на различията в името на просперитета на страната", се казва още в поздравлението на инж. Павлов.
В знак на признателност цветя бяха поднесени от Общинска администрация, Общински съвет, ДГ " Д-р Стайко Стайков" НЧ "Просвещение" и граждани.
6 септември 20236 септември 2023
6 септември 20236 септември 2023
В Съединението, едно от най-значимите  събития в историята на България, активно участват  стрелчаните Димитър Попстайков, Генчо Динчев Джумайов, Константин Балтов, Никола Чапкънов (Едьов) и смиленчаните Иван поп Христов и Тодор Алтаванов (Даскала).
 
6 септември 2023
Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.3987 )