Новина: Стрелча отбеляза 146 години от освобождението си
(Категория: Актуално)
Публикувано от strelcha_adm
петък 12 януари 2024 - 14:27:27


откриване на тържествата в стрелча
 
  На 12 януари пред паметника на полковник Тимирязев Стрелча отбеляза 146-та годишнина от Освобождението на града.
  На 31 декември 1877 г. по стар стил или 12 януари 1878 г. по нов стил руски конен отряд под предводителството на полк. Николай Тимирязев, воден от оцелелите въстаници от стрелешката чета, влиза в опожарената и опустошена по време на Априлското въстание Стрелча.  В тържественото си слово по повод съдбовното историческо събитие председателят на Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - г-н Динчо Динчев  подчерта именно феноменалния акт на въоръжена борба на стрелчани, започващ на  20 април 1876-та и продължил с участието в  Руско-турската война от 1877/1878 година.
  С гордост той отбеляза героизма на въстаниците от стрелешката чета – този феномен на Априлската епопея по думите на историка проф. Пламен Павлов, които с непримиримостта си впечатляват генерал Дандевил и сами водят руските войски в Стрелча.
  В знак на признателност към загиналите за Освобождението на България пред паметника на полк. Тимирязев от славния 4-ти Екатеринославски драгунски полк бяха поднесени венци и цветя от Община Стрелча, Общински съвет – Стрелча, СУ „Св. Св Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, Народно читалище „Просвещение – 1871 г.“, Исторически музей, Съюз на  офицерите и сержантите от запаса и резерва и граждани.
 
публика в град стрелча
Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.4092 )