Новина: Стрелча тържествено чества националния празник и 146 години от Освобождението
(Категория: Актуално)
Публикувано от strelcha_adm
вторник 05 март 2024 - 11:02:04


 благодарствен молебен отслужен в храм  Свети Архангел Михаил
 
По традиция тържественото честване започна с благодарствен молебен, отслужен от Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Стефан Табаков и Негово благоговейнство свещеник Стоян Стоянов в храм  „Свети Архангел Михаил".
По-късно под знака на държавните символи - химна на Република България и националното знаме, Стрелча отдаде почитта си към загиналите в официалната церемония на площад   „Дружба".сцена официални гости на община Стрелча
 
В тържественото си слово кметът на общината инж. Георги Павлов засвидетелства признателността си към всички отдали живота си за свободата на България и призова да се учим от твърдостта и непокорността  на стрелчанските участници в Априлското въстание, които чрез единствената въоръжена стрелешка чета доведоха докрай борбата за освобождение.
"Днес повече от всякога сме отговорни пред мъчениците, които платиха цената за свободна България", завърши той.
В духа на родолюбива гордост  тържеството продължи с церемония по награждаване на младия стрелчанин Танислав Иванов  Иванов за спечелената престижна европейска награда на организацията, която управлява европейското интернет пространство EURid. Неговият уебсайт, който презентира българските исторически и туристически забележителности, сред които тези на Стрелча,  спечели първото място сред 863 номинации от цяла Европа.
За принос за популяризиране на Стрелча кметът инж. Павлов връчи на Танислав плакет и грамота, а от страна организаторите на конкурса, които бяха гости на тържеството  той получи плакет и други награди.
Пред паметника на полковник Николай Тимирязев, обявил свободата на града на 31 декември 1877 г. по стар стил, в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от  Община Стрелча, Общински съвет - Стрелча, СУ „Св. Св. Кирил и Методий", НУ „Паисий Хилендарски”, ДГ  „Д-р Стайко Стайков", НЧ „Просвещение-1871", Исторически музей и граждани.
         
поднасяне на венци от кмата и заместник кмета на стрелчаподнасяне на венец от предсетатела на общинския съвет - стрелча
поднасяне на цветаснимка след награждаването с плакет

Празничната програма в чест на националния празник продължи с концерта на талантливия, добре познат и очакван с желание от стрелчани Ученически духов оркестър към СУ „Любен Каравелов" - гр. Копривщица.
Едни от най-вълнуващите стихове, посветени на събитията от Руско-турската освободителна война от 1877-78 година - "Опълченците на Шипка", прозвуча в изпълнение на Кунка Якова и Цветко Маврудиев.
Индивидуалните фолклорни изпълнения на  Нелина Орашъкова и Димитър Кунчев вдъхновиха присъстващите да завършат празника по-най- българския начин- с кръшно хоро.
 
кръшно хоро на площада в град стрелчаНовина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.4156 )