Новина: Стрелча възроди общоградското празнуване на Сирни заговезни
(Категория: Актуално)
Публикувано от strelcha_adm
понеделник 18 март 2024 - 11:21:59


 трапеза за сирни заговезни

По инициатива на Обществения съвет към Община Стрелча, изцяло подкрепена от  кмета на общината - инж. Георги Павлов за пръв път от много години в Стрелча бе организирано общо празнуване на един от най-големите християнски празници – Сирни заговезни.Пред Градския стадион, привечер на 17 март се събраха стотици стрелчани. Характерният за обичая огън – символ на пречистването, бе запален лично от кмета инж. Георги Павлов. В унисон с традицията на събитието бяха раздадени традиционния за града стрелчански тутманик и пуканки, приготвени от сръчните ръце на дамите от група „Горски здравец“, материално подкрепени от Илчо Кръстев и Тотка Христоскова.

кмета запалва огъня за сърни загавезни
Кулминация на празника бе кукерската група „Рогач“ от с. Оборище, която представи самобитния български обичай за изгонване на злите сили. Гост на празника бе и кметът г-н Милко Ангелов.
„Огнено“ хоро се изви преди края на Неделята на Всеопрощението. Стрелчани подкрепиха идеята за общ празник, с което доказаха, че традициите са силни и нужни за бъдещето ни като народ.
За реализиране на събитието активно съдействаха служителите на Общинско предприятие „БКС и ОИ”, НЧ „Просвещение 1871”, служителите на стрелчанските подразделения в  район Панагюрище на Държавно горско стопанство, Районна служба Пожарна безопасност и защита на население,  Районно управление на МВР.
 
публика за сирни заговезни
Новина от Община Стрелча
( http://strelcha.bg/news.php?extend.4162 )